Valaistus ja hyvinvointi

Me tarvitsemme valoa näkemisen lisäksi myös nähtäväksi, sillä valo vaikuttaa ihmiseen silmien välityksellä monella tavalla. Valo on aina merkinnyt ihmiselle paljon, enemmän kuin mitä pelkästään näkemiseen liittyy, valossa on taikaa. Millään muulla ei voi tilan tunnelmaan vaikuttaa kuten valolla. Juhlia juhlistetaan kynttilöin ja valolla voidaan luoda erilaisia elämyksiä.

Kuten korvalla on kaksi tehtävää, kuulla ja säädellä tasapainoaistia, niin silmällä on näkemisen lisäksi myös muita tehtäviä. Silmän kautta välittyy myös ihmisen hormonitoiminnan säätely. Hormonitoiminta vaikuttaa ihmisen toimintoihin ja säätelee muun muassa mielialaa.

Moderni ihminen on suuren osan vuorokaudesta sisätiloissa, jotka usein on sisustettu hillityn värittömiksi ja joissa valaistusolot ovat staattisia, jolloin erilaiset värin ja valon impulssit jäävät puuttumaan. Silmä etsii valoa ja seuraa sitä, erilaiset luonnonvaloa jäljittävät valaistusratkaisut tuottavat mielihyvää ja ihminen rentoutuu.

Valaistustekniikka mahdollistaa hyvinkin vaihtelevan ja dynaamisen valaistuksen toteuttamisen erilaisissa tiloissa. Valon voimakkuuksia voidaan muuttaa kuten myös värilämpötiloja. Voimme keinovaloilla luoda erilaisia luonnonvaloa jäljitteleviä efektejä, kuten tulenloimu, revontulet, tuikkivat tähdet sekä terapiavalaistuksia.