Sauna tunnetaan ympäri maailman kehoa ja mieltä hellivänä rentoutumispaikkana. Jännittäviä eroavaisuuksia saunomistavoissa ja -ympäristössä eri maiden saunakulttuurien välillä on kuitenkin havaittavissa, ja tässä jutussa tuomme esille niistä joitakin.
Suomalaisessa saunomiskulttuurissa korostuu rentous
Suomalainen saunaperinne lisättiin joulukuussa 2020 Unescon eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, mikä tarkoittaa valtion ja saunatoimijoiden taholta vastuunottoa tämän arvokkaan perinteemme suojelusta.
Meillä Suomessa sauna nähdään kehoa ja mieltä puhdistavana hyvinvoinnin keitaana. Vaasan yliopiston tutkijoiden teettämän selvityksen mukaan saunan ihanteellisin sijainti suomalaisille on lähellä luontoa ja veden äärellä, mikä on yhteydessä saunan merkitykseen eräänlaisena hiljentymispaikkana. Tunnemme, kuinka arjen huolet ja stressi haihtuvat taka-alalle lauteiden lämmössä istuskellessa. Myös saunan sisustus yksityiskohtineen, kuten verhoilu ja valaistus, nähdään olennaisena osana saunakokemuksen syntymistä.
Kotona tai mökillä sijaitseva sauna ei ole suomalaisille lainkaan erikoisuus, ja saunominen onkin monelle hyvin tärkeä asia arjessa. Suomalaiset saunovat vapaamuotoisesti ja kiireettömästi. Löylyä heitetään oman maun mukaan ja lauteilla voidaan viihtyä pidempäänkin. Etenkin kesämökillä tavataan saunoa useaankin otteeseen uimisen ja terassilla vilvoittelun lomassa. Yleisistä saunoista ja pukuhuoneista löytyy useimmiten omat puolensa naisille ja miehille, ja lauteilla tavataan istua ilman uima-asuja. Lauteet suojataan hieltä ja kosteudelta joko pefletillä tai pyyhkeellä.
Me suomalaiset ymmärrämme erityisen hyvin saunan ilmanvaihdon tärkeyden ja sen vaikutuksen saunomiskokemukseen. Saunominen ei väsytä, jos hengitysilma pysyy raikkaana. Ilmanvaihto onkin yksi tärkeimmistä saunan suunnittelussa huomioitavista asioista myös meillä Cariitilla.
Tiimalasi tahdittamassa saksalaisten saunomista
Saksalaisissa kylpylöissä ovat pukuhuoneet useimmiten unisex-aluetta, jolloin niin naisten kuin miestenkin pukukaapit sijaitsevat samassa tilassa. Vaatteita käydään vaihtamassa lukittavissa pukukopeissa. Suomalaisten saunoessa oman maun mukaan istuvat saksalaiset lauteilla vain 15 minuuttia kerrallaan. Ajan kulumista seurataan saunassa olevasta tiimalasista. Saksalaisen saunakulttuurin erikoisuuksiin lukeutuu myös kylpylän henkilökuntaan kuuluva saunamaisteri, joka vastaa tasaisin väliajoin tapahtuvasta löylyn heittämisestä. Kylpylän asiakkaat eivät siis itse pääse heittämään löylyä, mikä voi ihmetyttää varsinkin meitä suomalaisia. Kiuas sijaitsee saksalaisessa saunassa usein seinän takana, mistä johtuen on saunan ilma suhteellisen kuivaa.
Saksalaisista kylpylöistä löytyy usein erillinen rentoutumistila aurinkotuoleineen, jossa kiireetöntä päivää vietetään loikoillen ja vaikkapa lukien. Kylpyläreissulle varataankin usein kokonainen päivä. Onnistunut kylpyläretki varmistetaan huolellisella kylpyläkassin pakkaamisella: Mukana tulee olla ensinnäkin reilun kokoinen pyyhe saunan lauteille levitettäväksi, jottei mikään osa kehosta pääse kosketuksiin lauteiden kanssa. Erilliset pyyhkeet tarvitaan myös vartalon ja hiusten sekä mahdollisesti myös jalkojen kuivaamiseen. Kylpytossut, pesutarvikkeet sekä eväspaketti ruokineen ja juomineen kulkevat tilavassa kylpylälaukussa mukana.
Venäläiset taitavat vihtomisen
Banjaksi kutsuttava perinteinen ja tavallisesti puulämmitteinen venäläinen sauna erottautuu kuumuudellaan ja kosteudellaan. Banjat ovat yleensä yleisiä saunoja, joissa työskentelee selänpesijöitä ja hierojia. Venäjältä löytyy myös paljon meidän suomalaisten saunoja muistuttavia sähkösaunoja, niin hotelleista, kuntosaleilta kuin yksityiskodeistakin.
Vihtomisella on tärkeä rooli venäläisessä saunakulttuurissa. Saunavihdat laitetaan ensin kylmään veteen likoamaan, mikä tekee vihtomisesta virkistävää etenkin perinteisen banjan polttavan kuumissa ja kosteissa löylyissä istuskellessa. Venäläisiin saunarituaaleihin lukeutuu myös kylmällä vedellä kasteltu saunahattu, joka suojaa etenkin korvia kuumissa löylyissä.
Kuivat löylyt japanilaisittain
Japanilaiset varaavat kylpyläkäynnilleen usein kokonaisen päivän, miesten ja naisten kylpiessä ja saunoessa tavallisesti erikseen. Japanilainen sauna erottautuu kuivuudellaan, ilmankosteuden liikkuessa vain 10 % tietämillä. Sähkökiuas on sijoitettu saunassa usein sellaiseen paikkaan, että löylyä ei siihen pysty edes heittämään. Japanilaisesta kylpylästä löytyy niin kylmiä kuin lämpimiäkin vesialtaita, joissa voi käydä saunomisen lomassa virkistäytymässä. Tiesitkö muuten, että japanilaiset katsovat usein televisiota saunoessaan?
Japanilaisten kiinnostuneisuus saunomista kohtaan kasvaa koko ajan. Cariitti on ollut tekemässä suomalaista saunaa tutuksi upealla saunakokonaisuudellaan ja mukanaolollaan Business Finlandin operoimassa Tokion Suomen suurlähetystön alueella sijaitsevassa Metsä-paviljongissa.
Oletko sinäkin saunomisen ystävä? Cariitti tarjoaa ratkaisuja saunatilojen kokonaisvaltaiseen sisustamiseen. Ole meihin yhteydessä, niin lähdetään suunnittelemaan juuri sinun tarpeitasi vastaavaa saunakokonaisuutta.